Знаете ли, че в годината има 48 вторника, а от съществуването на Наградата в България насам са минали 240 вторника. А знаете ли, че в момента у нас участват повече от 650 младежи, които всяка седмица, водени от собственото си желание и мотивация, отделят минимум по 3 часа за да развиват личността и характера си. Един час отделят, за да развиват умения в интересна за тях сфера – някои искат да бъдат шахматисти, други рисуват, трети изучават физика. Още 1 час отделят за да поддържат духът и тялото си здрави, докато плуват, тичат на стадиона, опитвайки се да постигнат нов личен рекорд или просто висейки във въздуха, правейки йога. И не на последно място, споделят щедро и безвъзмездно 1 свой час всяка седмица с незрящи хора, за да им почетат книга, или помагат за грижите за животни във ветеринарна клиника или в училищната библиотека. А знаете ли, че от началото на Наградата в България младежите са отделили повече от 10 000 часа, за да бъдат доброволци. И най-прекрасното е, че това не се случва само в един конкретен вторник, а всяка седмица.

Споделяме ви всичко това, защото това е нашият стимул и мотивация да се включим в кампанията на фондация “Bcause” по случай “Щедрият вторник”. Това е този по-различен вторник или #GivingTuesday, в който празнуваме щедростта и човечността. Една инициатива, която се противопоставя на така популярният “Черен петък” и непосредственото грандиозно пазаруване на промоционални стоки, често пъти непотребни, малко преди Коледа.

dsc_0681

И тъй като не всеки, който ще прочете това знае какво правим ние в Наградата, ще ви споделим нашата история накратко. Ние сме един малък екип с големи амбиции, които до този момент успяваме да поддържаме с помощта на 52 организации, предимно училища, наши съмишленици. Всички заедно предоставяме програма за личностно развитие на млади хора, на възраст 14 – 24 г., които в рамките на програмата развиват своят характер, като изпълняват желани от тях дейности в четири основни направления – Доброволчество, Умения, Физическа активност и приключение в природата. Тези 52 партньорски организации повярваха в програмата и нейната добавена стойност за младите и поискаха да станат Независим оператор на Наградата. Като такива, техните възпитаници могат да се възползват от методологията на програмата, за да разгърнат пълният си потенциал в процеса на неформално обучение. За да станат лицензиран оператор, организациите заплащат такса в размер на 900 лв., която не е по силите и възможностите на всички желаещи. Таксата покрива обучителен курс за учители и младежки работници, материали, които да ползват, достъп до глобалната онлайн система на Наградата, подкрепа от екипа на Наградата, допълнителни възможности за развитие и разпознаване на качествата и уменията придобити извън класната стая.

Решихме да се включим в инициативата “Щедрият вторник”, за да съберем сумата от 4 500 лв., с която да лицензираме 5 организации и да предоставим достъп на младите хора да развият умът, сърцето и тялото си, предизвиквайки себе си и своите възможности. Наградата не е програма за изключително високи постижения, това е Награда за това да победиш себе си, да поемеш лична отговорност за своето собствено развитие и за развитието на общността, в която живееш, да придобиеш универсални умения като работа в екип, постоянство, комуникационни умения, увереност, целеполагане, толерантност.

Наградата е и една инвестиция, защото младежите, които я получават днес, утре ще бъдат физици, инженери, ИТ специалист, биолози, предприемачи, фармацевти. Те ще бъдат онези, които задават новите ценности и новите примери. А ценностите и съпричастността на младите хора се градят, чрез преживявания и добри модели за подражание, а Наградата предлага именно такива. Имаме нужда от вашата подкрепа, за да докажем на младите, че вярваме и подкрепяме техните успехи и каузи, за да създаваме заедно добри примери и за да покажем, че щедростта и съпричастността не се случват само в един вторник.

Ще се радваме, ако подкрепите каузата на Наградата #ГотовиЗаСвета, като ни подарите вашата подкрепа! В дните до 27 ноември, а и след това, може да ни помогнете, като изпратите СМС с текст DMS Nagradata или направите дарение в сайта Platformata.bg.

Препоръчани статии