За Румяна Ашкова приключението започна през 2016г., като участник от МИКЦ МОГА Смолян. За своите 19 години тя има амбиция да повиши физическата си издръжливост и бързина, чрез изпълнение на норматив за дълго бягане – 300м. за 65сек., да усъвършенства владеенето на английски език и да популяризира своето училище ПМГ “Васил Левски” – град Смолян, чрез Facebook страница. В своя проект в полза на обществото, Руми се включи в младежки обмен на тема “Младежта: Новият двигател на Европа”. Нейното участие имаше за цел придобиване на нови знания свързани с политиката на четирите участващи в проекта страни – България, Великобритания, Литва и Турция, както и Европейският съюз, неговите институции и възможностите за младите хора в него. Ето какво ни сподели Руми за успехите по пътя към своето израстване:

Кои са 5те думи, които те описват най-точно?
– Амбиция, позитивизъм, искреност, упоритост, злато.

Каква е твоята история в Наградата?
– Разбрах за Наградата от своя лидер преди около 3 години и веднага харесах идеята. Проучих какво точно представлява програмата и бях решена да взема участие в нея и то на ниво Злато, възможно най-скоро.

В продължение на една година се занимавах с дейностите си по направленията Физическа активност и Доброволчество, а Уменията развивах още шест месеца. За този период от време научих много за нещата, с които се занимавах, но повече разбрах за себе си. Станах още по-организирана и упорита, работих доста по постоянството си, защото това не беше силна страна при мен преди Наградата, започнах да мисля по-мащабно за нещата, които искам да ми се случат и с всяка следваща седмица харесвах това свое приключението все повече.

След като постигнах целите си и в трите направления, дойде ред и на Приключенското пътуване, което беше най-вълнуващата и различна част. Сформирахме група от петима “златни” участници, която се изправи пред доста предизвикателства при предварителното Приключенско пътуване във Витоша и по късно при същинското ПП в Стара планина. Останаха толкова много незабравими моменти!

Последната част преди завършването на моята Награда беше Проектът в полза на общността, като аз не създадох, а се включих активно в такъв. Така прекарах близо две седмици на младежки обмен в Great Yarmouth, Великобритания, където група от 40 младежи обсъждахме и научихме полезни и интересни факти свързани с политиката на Европейския съюз и страните членки.

По-късно същата година имах удоволствието да присъствам, в качеството си на участник в Наградата, на официална вечеря, организирана от посланика на Великобритания в България – Н. Пр. Ема Хопкинс. Темата беше пряко свързана с бъдещото развитие на организацията и обвързването на частния бизнес с Наградата.

Така се стигна и до моето награждаване, което очаквам с нетърпение.

Ако трябва да я озаглавиш, как би се казвала?
– Златният път към моето израстване. 🙂

Какво е най-ценното за теб в програмата? Какви са твоите ползи от участието ти?
– Самата програма е ценното. Начина по-който те кара да вършиш нещо, което е полезно за теб самия без дори да го осъзнаваш е страхотен. Чак сега, повече от две години след като започнах дейностите си по Наградата, мога да видя всички малки и големи ползи от нея – развитие на физическо и емоционално ниво, много нови запознанства, полезни уроци за живота, надграждане на собствените си умения и възможности, заинтересованост към хората и общността, създаване на полезни връзки с представители на различни сфери.

Каква е твоята Награда?
– Моята награда е истинската и неподправена радост, която изпитвам в моментите, в които се връщам назад в спомените от всички нови и вълнуващи преживявания свързани с тази програма. Наградата за мен са множеството хора, до които се докоснах за тези две години; уроците, които научих от различните ситуации, които преживях; и хилядите усмивки, които ми донесе Наградата.

Как се чувстваш след края на програмата?
– Чудесно! Тя ми даде толкова много, докато аз самата давах от себе си и това е просто чудесно. Не мога да кажа, че дейностите ще ми липсват, защото те се превърнаха в мое ежедневие и определено не мисля да спирам да ги извършвам скоро. И след като работата ми като участник е приключена, се замислям какво бих могла да направя за развитието на Награда от тук нататък.

Каква е следващата ти цел?
– Сега е моментът, в който започва най-голямото приключение за мен – животът ми като студент в University of Surrey. Развълнувана съм за бъдещите си четири години във Великобритания, затова следващата ми цел е да взема най-доброто от тях и да ги направя незабравими.

Препоръчани статии