На 22.02.2021г. Международната награда на херцога на Единбург – България взе участие в специално фъндрейзинг събитие, чийто домакин бе Н.Пр. Графът на Уесекс. Събитието бе организирано от Международната фондация на Наградата, като за първи път се провежда виртуално. Целта на събитието бе набиране на средства за международните Специални проекти на Фондациятa, които се стремят да осигурят достъп на всички млади хора до Наградата. За да подкрепят инициативата от България се включиха Елена Маринова, президент на Мусала Софт и член на почетния тръст на Наградата у нас, Светлозар Петров, управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger и председател на почетния тръст на Фондация. От екипа на Наградата в България участваха още Лилия Харизанова, изпълнителен директор и Ива Кръстанова, национален координатор. Специална покана бе отправена и към Христос Тодоров, участник, постигнал ниво Бронз и Сребро в програмата и част от първият реализиран специален проект реализиран у нас.

При „нормални“ обстоятелства Н.Пр. Принц Едуард посреща в дома си в Парк Бегшот група дарители, за да им представи младежката програма, ползите, визията и резултатите от развитието на милиони млади хора по света, участници в Наградата. Тазгодишното събитие бе невъзможно да се проведе на живо, но въпреки това Международната фондация успя да събере ключова група дарители във виртуална среда, за да им напомни и информира за важността на тяхната подкрепа за Специалните проекти на практика.

За да подпомогне по-нататъшното ангажиране и да мотивира даренията, тазгодишното събитие включи различни видове съдържание от Наградата по света и резултатите от финансираните проекти на различни Национални оператори на Фондацията. Наградата в България бе поканена да се включи като един от операторите, които са оползотворили възможностите, увеличавайки достъпа, обхвата и въздействието на повече млади хора в цялата страна.

През 2015 година “Международната награда на херцога на Единбург – България” получи възможност да реализира първият си проект, насочен към прилагане на програмата на Наградата в поправително училище-интернат – правителствена институция за непълнолетни младежи с криминални прояви и девиантно поведение.

Благодарение на Специалния проект успяхме да наберем подходящи хора, които да посещават младежите в поправителното училище всяка седмица и да работят системно с тях. Това им предостави възможност да изградят лична връзка с хората, които ги посещават извън институцията. Посещенията на доброволците бяха насочени главно към изграждане на групова динамика и научаването да работят в екипи.

С разрастването на програма през годините все повече се подчертаваха и огромните ползи, които тя носи в по-отдалечените региони на страната и в малките градове, където възможности за развитие на младите хора почти липсват.

На провелата се виртуална среща се присъединиха филантропи от цял свят, благодарение на които се събраха над 200 000 британски лири за Фонда на Специалните проекти на Международната фондация. Тези средства ще спомогнат за увеличаване на достъпа, обхвата и въздействието на Международната награда на херцога на Единбург в множество различни общности по света, като се фокусира особено върху млади хора, които са маргинализирани или в риск.

Препоръчани статии