Чудехме се, дали за младите хора има човек в училище, който умело може да събуди тяхната любознателност, да им покаже хубавата страна на х3+х2–30х≤0, да предизвика желанието в тях да се занимаваш с S+O2->SO2  … Ако знаят кой е континентът на първо място по територия – 44 млн. кв. км. и по население – 3,5 млрд. души и могат да обяснят защо енергията на електрона в атома е отрицателна, и дали само това е достатъчно, за да ги ВДЪХНОВИ!

… Ето какво ни разказа Дари Ковачева, участник в Международна награда на херцога на Единбург – България на ниво Бронз. Тя започва приключението си по пътя към развитието през своето училище 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо” в София. Споделя ни историята за своя ментор в направление Умения. Нейната цел е формиране на разбиране за същността и важността на комуникационните и презентационни умения за успешната реализация в определени направления.

“Тя се казва Юлия Бързашка. Учител по физика е и един от менторите ми в Наградата, в направление Умения. Всички търсим съвременните будители на нашето общество и смело мога да кажа, че тя е един от тях. С какво ме вдъхнови?…. Ще дам пример със себе си. Уча в езикова гимназия. В момента съм 9-ти клас. За пръв път имах физика в 7-ми клас. Въобще не я обичах и не се интересувах от нея (физиката). 8 клас- без физика. И дойде време да започне тази година. Отново физика. Превърна се в нещо вълшебно. И сега след 8 месеца с Юлия Бързашка сме на 4-то място в България на младежката научна сесия по физика за ученици. Не знам как и по какъв начин тази жена успя да преобърне живота ми.

Трудно ми е да определя конкретни качества, но да кажем, че притежава човещина, както в поощрението, така и в наказанието, познава предмета си и умее да обяснява така, че децата да разберат и научат основното от урока още в клас. Зад външния си вид на една тиха, нежна и кротка жена, се крие огромна сила и душа.

Добрият учител според мен е този, който обича професията и работата си. Тогава той не само е всеотдаен и справедлив с учениците си, но и отношенията между него и тях, са леки, естествени, приятни, положителни и резултатни.

Друго много важно условие е, чисто човешки да е личност с положително излъчване, с положителна нагласа. Да е адекватен, интелигентен, благороден човек, да знае каква е ролята му на работното място и да я приема с лекота, сърдечно, а не просто като работа, която му носи доходи…

…Имам щастието на познавам такъв човек като нея. Тя е като втора майка на всеки един от нас, обича учениците си като свои деца, както е истински загрижена и за обучението им като ученици и за изграждането им като личности. Няма уморя, няма апатия, озлобеност, конфликтност, няма несправедливо отношение към някого… Истински ЧОВЕК и УЧИТЕЛ с огромно сърце и душа! Това е един от хората, които ме вдъхновяват да стана учител!”

Защо ви споделяме всичко това? Защото вярваме в потенциала, във вдъхновението, в подкрепата, която има силата да насърчава, да дава увереност. Има вдъхновители днес и Юлия Бързашка не е единствената. В Наградата има още 300 Лидери, които споделят времето и опита си с младите хора в програмата, именно защото стремежите на младежите трябва да срещат подкрепа и разбиране, да бъдат насърчавани и окуражавани техните идеи, за да разгърнат пълната палитра от умения и въображение на която са способни.

###

До 10 юни 2019г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

Всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук

Препоръчани статии