На 18 юни 2019 г. в Американския колеж в София бяха отличени 62 младежи, постигнали бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България. Д-р Ричард Тъкър Юинг мл., президент на колежа у нас и Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България лично връчиха значки и сертификати на младежите, които през последните шест месеца са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официален гост на събитието бе и Станислава Цалова, едно от най-популярните лица на bTV и водеща на прогнозата за времето, която изказа поздравления към младите хора за изграждането на едно по-добро бъдеще,  през преживявания и лични предизвикателства, от името на bTV.

img_8830

„Много се възхищавам и трябва да призная, че завиждам на всички вас, участници в Международната награда на херцога на Единбург за вашия опит и постижения. Когато погледна назад към собствения си живот, знам, че някои от най-важните уроци, които получих, бяха научени именно извън класната стая. Много от най-значимите и най-трудни изпити, които трябваше да премина, не бяха академични. Много от най-добрите приятелства, които изградих, бяха от времето, когато бяхме заедно, участвайки в предизвикателни дейности, които развиват ума, тялото и духа.

Никога не съм участвал в програма, подобна на Международната награда на херцога на Единбург, но имам представа за изискванията, които  участниците посрещат със сърце и дух да предизвикват себе си, като се включат в такава програма с такива високи очаквания за саморазвитие и общественополезен труд.

Постигането на успех в Международната награда на херцога на Единбург изисква характер, тази специална комбинация от постоянство и издръжливост, която е била описана от много изследователи като тайната на успеха в живота. Представям си, че някои от вас са изненадали дори себе си за това, което сте успели да постигнете и кои сте станали в резултат на тези преживявания. Като възрастни, ние ценим самочувствието и увереността, която всеки от вас е придобил. Ние също така оценяваме това, което всички ние сме спечелили, имайки такива всестранно развити и добре подготвени млади хора.

Отново искам да кажа каква е привилегията да бъда с вас днес, да отпразнуваме онези от вас, които са поели тези предизвикателства доброволно, и които са работили толкова усилено, за да посрещнат предизвикателствата, да постигнат толкова много и да израснат впечатляващо. Вие сте постигнали нещо изключително. Поздравявам ви и ви пожелавам голям успех в бъдеще!“ – заяви д-р Юинг мл. в обръщението си към младежи.

Водещи на официалното събитие бяха Радослава Георгиева – Лидер в Наградата и Александър Ненов, ученик в Американски колеж в София и един от наградените  участниците. В началото на май Александър беше част и от четирима зрелостници от Американския колеж в София, които получиха своите отличия на ниво Злато в програмата.

Пламен Джамбазов от Частна Гимназия “Екзюпери”, гр.Варна, сподели какво е за него Наградата и защо се е включил в нея: „Наградата ми помогна много. Научи ме да разпределям сам време си, да бъда отговорен, да докажа на себе си, че няма препятствия, които човек не може да преодолее. Помогна ми да осъзная, че по този начин аз съм полезен както на себе си, така и на другите около мен.“

img_4297

Освен поводът за днешното събитие – младите хора, които си поставят цели, вярват в уменията и възможностите си, а през изминалата година с постоянство и упоритост постигнаха Бронзово ниво, отбелязваме и усилията и стремежа на тези, които “навигират” младежите по време на тяхното пътуване. Ирена Чолакова, част от екипа на сдружение “Ти Водиш” в София и Лидер на 2ма от отличените младежи разказа защо отделя от времето си, за да помага на младите хора да си поставят цели и да ги преследват: “Значението и уникалността на Наградата за мен е смисълът – да изградиш себе си, да бъдеш част от процеса на изграждане на някой друг и да желаеш всичко това, за да промениш света. Точно това осмисля всеки един ден. И така постепенно дните стават все повече и смислеността се умножава до степен, в която забелязваш, че действията, макар и малки, са основополагащи и важни. Харесва ми това, че мога да помагам на млади хора, които в процеса на откриване на техните интереси и изпълнение на “малките крачки” постигат тяхната голяма цел – Наградата.”

Събитието събра над 150 гости: младежи, учители, директори, представители на бизнеса и неправителствения сектор, родители и приятели и посланици на Наградата. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас!

Препоръчани статии