Не веднъж, когато разказваме за Наградата споделяме как тя работи в над 130 държави и територии по света. Веднъж на 3 години това може да се усети, види и преживее от поне един от членовете на екипа на Наградата в България. Тази година това преживяване се падна на мен (Любомира Велчева, изпълнителен Директор на Фондацията) и за огромно мое щастие се случи в столицата на Гана, Акра.

Глобалният Форум на Наградата се проведе в периода 31.10 – 04.10.2018, за първи път в Африка и събра над 200 представители на програмата, обвързани с нея по различни пътища и начини: национални директори, председатели на почетни тръстове, дарители, доброволци и други. Целта на форума е да погледнем в бъдещето заедно и да дискутираме и намерим нови възможности, така че Наградата да е достъп за все повече млади хора по целия свят.

“Днес живее най-голямото поколение на млади хора в света – над 1.8 млрд. Може би не всеки от тях има нужда от Наградата, но това, което ние знаем със сигурност е, че тя може да им помогне да намерят тяхната цел, страст и място в света!” – с това послание откри форума Джон Мей, генерален секретар на Международната фондация на Наградата, който бе на гости у нас през септември и връчи първите златни значки в България.

НВ Принц Едуард, който е председател на почетния тръст на Международната фондация на Наградата бе официален гост на Форума и на няколко пъти сподели подкрепата и увереността си, че развитието на Наградата по света е предпоставка за това всички ние и нашите деца да живее в един по-добър и мирен свят.

Президентът на Гана, Нана Акуфо-Адоо, който бе сред официалните гости пък сподели:
“Когато младите хора се предизвикат и работят усилено, за да постигнат личните си житейски цели, те постигат извънредни неща. Всъщност, няма ограничение на потенциала им и практически няма нищо, което да не могат да постигнат.”

Форумът бе пълен с интересни срещи, дискусии, събития и преживявания, които целят както да представят различни гледни точки за развитието на програмата по целия свят, така и възможности да опознаеш Акра, Гана и всяка една държава, чийто представител съумееш да срещнеш в почивката, на вечеря или до когото седиш по време на програмата.

Изумително е, колко различни и колко еднакви са както предизвикателствата пред всеки един от нас като представители на Наградата в съответната държава, така и страстта и мотивацията, с която работим. Имаме щастието и късметът да сме част от международното семейство на Наградата, граждани на света, ролеви модели и хора, които не чакат промяната, а я случват.
Не случайно и новата кампания, от която сме част и ние като екип се нарича #WorldReady или #ГотовиЗаСвета. Тя цели да популяризира разбирането на обществото за готовността на младите хора да се впуснат в истинския живот, до колко готови са за това… до колко готов е светът за тях? Това, което знаем със сигурност е, че младите хора повече от всякога днес се нуждаят от подкрепа, цел, ролеви модел в лицето на значим възрастен и разпознаване на усилията и времето, което отделят, за да учат и да се развиват. Неща, които са в основата на методологията на Международната награда на херцога на Единбург.

Препоръчани статии