Елена Даракчиева е на 19 години от Смолян. Тя започва своята Награда през 2016 год. като участник на ниво Злато от организация МИКЦ МОГА Смолян. Целта ѝ в направление “Физическа активност” представлява повишаване на физическата издръжливост, чрез редовно бягане и увеличаване на избяганото разстояние на всеки един месец. Тя изпълнява редовни тренировки за да постигне теста на Купър – 2 200 метра бягане с умерено темпо за 12 минути. В направление Умения Елена изяви желание да научи различни кулинарни техники, както и начините за правилно сервиране. Състави кратък сборник, в който са събрани рецепти и снимки на някои от ястията, приготвени в процеса на работа в направлението на Наградата. Доброволческата ѝ дейност е свързана с популяризиране на Регионална Библиотека „Николай Вранчев” – град Смолян. Организира събития, свързани както с възрастните читатели, така и с малките любители на книгата. Тя активно участва в Младежки проект на тема “Младежта: новият двигател на Европа”, който включва четири страни – България, Великобритания, Литва и Турция. Нейното желание бе да почерпи нови знания свързани с политиката на съответните страни, Европейския съюз, неговите институции и възможностите за младите хора в него.

Какво ни сподели Елена за своето приключение в Награда, може да разберете от следващите няколко въпроса:

Кои са 5те думи, които те описват най-точно?
– Петте думи, които ме описват най-добре са благородство, работа в екип, доверчивост, честност и стеснителност.

Каква е твоята история в Наградата?
– Преди повече от 2 години, моят лидер направи среща в училище, на която можеше да присъстват всички мои съученици. Разказа ни какво е Наградата. В началото бях скептично настроена, но след като проучих всичко за програмата и помислих, осъзнах че е нещо, което може да ми помогне много в личностното ми развитие и израстване. Заедно с моята приятелка Руми, решихме веднага да се заемем с ниво “Злато”, защото ни изглеждаше най-предизвикателно и бяхме сигурни, че ще успеем да го завършим.

И така моето приключение в Наградата започна. Доста се чудих с какво да избера да се занимавам във всяко отделно направление. В направление Умение реших да готвя, в Доброволчество – помагах в регионалната библиотека в моя роден град, а във Физическа дейност избрах да тренирам във фитнес или на открито. В началото бях доста неорганизирана и непостоянна, но с времето това се промени. Харесваше ми да работя по трите направления и така започнах малко по малко да работя в екип, да бъда постоянна и да извършвам дейностите с много желание, упоритост и интерес.

Но мога категорично да заявя, че най-хубавата, интересна и вълнуваща част от Наградата беше „Приключенското пътуване”. Аз заедно с още четирима млади и позитивни хора се впуснахме в едно наистина голямо приключение.  Видяхме красотите на Витоша и Стара планина и с желание, вдъхновение и общи усилия успяхме да излезем от зоната си на комфорт и да се справим с всичко, което ни беше подготвила природата.

Последната част от Наградата беше именно проектът в полза на общността. За него, аз и моята приятелка избрахме да станем част от младежки обмен на тема “Младежта: новият двигател на Европа”. Той се проведе в малкото градче Грейт Ярмут във Великобритания. Там намерих много нови приятели от различни националности, запознах се с техните култури и език. Не на последно място научих нови неща за политиката на нашата страна и на останалите страни в Европейския съюз.

Така изминаха няколко години в Наградата и се стигна до една много важна част, а именно нашето награждаване на ниво „Злато”. Сигурна съм, че всеки един от нас го очаква, изпълнен с нетърпение и много спомени.

Ако трябва да я озаглавиш, как би се казвала?
– Пътешествие към себе си.

Какво е най-ценното за теб в програмата? Какви са твоите ползи от участието ти?
– Наградата е програма, която съчетава в себе си много полезни и позитивни неща за нас, младите хора. По време на работата върху нея аз преоткрих себе си. Тя е полезно преживяване, което ни помага да израснем. Най-важното и най-ценното, на което ме научи програмата е да бъда постоянна и организирана, каквато не бях до преди да започна работа по нея. Наградата ми показа, че когато доведа нещо до своя край, ще съм удовлетворена от постигнатото и ще бъда щастлива от успеха.

Каква е твоята Награда?
– Наградата за мен е всичко постигнато до момента. Сега мога да се върна назад и да видя пътя, по който съм изминала. Той е осеян с много постигнати цели, спомени и запознанства с нови, позитивни и уникални хора.

Как се чувстваш след края на програмата?
– След края на програмата се чувствам удовлетворена от себе си и постигнатото. До момента Наградата е едно от малкото неща, които съм довела до край. От сега нататък съм сигурна, че всичко, с което се захвана ще го завърша, защото вече познавам чувството.

Каква е следващата ти цел?
– Следващата ми цел е да стана студентка по фармация. Така ще постигна най-голямата си мечта за момента. Сигурна съм, че с повече труд ще се получи. 🙂

Искате Вие или Вашите ученици да могат да се възползват от програмата на Награда? До 15. октомври всяко училище или организация в България може да кандидатства в конкурса като попълни кратка форма на интерес.

Препоръчани статии