img_4898

На 18. и 19. октомври се проведе годишната национална лидерска среща на Международната награда на херцога на Единбург – България. Домакин на събитието беше СУ “Димитър Благоев” в гр. Свищов, което от 4 години е Лицензиран оператор на Наградата. Актовата зала на училището събра над тридесет от най-активните Лидери в програмата. Сред гостите бяха представители на 13 организации от цялата страна:
ЧПГ “Образователни технологии” – София; ПГЕА – София; 125 СУ “Боян Пенев” – София; СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Карнобат; British school of Sofia; ПЗГ “Добруджа” – Силистра; ПЕГ “Йоан Екзарх” – Враца; Професионална гимназия по туризъм “Алеко Константинов” – Плевен; МАДЮТК – Плевен; ПГЕЕ “Ломоносов” – Горна Оряховица; НФСГ – София; “Отборът на надеждата” – София; Община Козлодуй и СУ “Димитър Благоев” – Свищов.

През първия ден на събитието разгледахме резултатите на фондацията на глобално ниво, както и постиженията и развитието на програмата в България през последната една година – някои от тях са церемония за 68 участници, постигнали ниво Бронз и 45 – завършили Сребро и Злато, 66 лицензирани организации, 790 активни участници в 24 града.
В края на деня младежи от Свищов в различните нива в международната програма споделиха своя опит и гледна точка за програмата и комуникацията им с техните Лидери. Те ни разказаха колко често се срещат с тях, какви теми дискутират и в какво се изразява тяхната помощ в Наградата. Завършихме деня вълнуващо и вдъхновяващо с разказа на колектива от свищовското училище, които могат да се похвалят с над 200 участници в програмата и проведени приключенски пътувания за повече от 60 участници през изминалото лято.

img_4904

В събота започнахме програмата с вдъхновяващата сесия на Даниела Северинова, която чрез индуктивния подход, постави темата за комуникацията и ролята на учителя в класната стая. С нейна помощ, те научиха повече за начините на възприемане на информация и работещи техники, които да им помогнат в комуникацията с различни хора.

“Как да комуникираме Наградата?” – беше темата на следобедната сесия, в която си говорихме за ползите за организациите като комуникатор на Наградата, техните аудитории, комуникационните канали, посланията и ресурсите, които да им погонат, за да направим заедно Наградата достъпна. Лидерите имаха възможност да направят и кратка разходка из забележителностите на красивия град, организирана от екипа на СУ “Димитър Благоев”. Завършихме Петата национална лидерска среща с рефлексия, в която присъстващите ни споделиха, че: “Благодарение на Наградата преодолях своите страхове и развих комуникативността си, чувствам се полезна и вдъхновяваща.”

Участниците в Наградата в Свищов бяха подготвили изненада – прясно изпечени сладки и соленки, прекрасно допълнение към кафе паузите през двата динамични дни. 

Срещата на Лидерите в Наградата е доказателство, че в България има учители, които осмислят изцяло понятието будител и Лидер, които подкрепят неформалното обучение, вярват в потенциала на младите хора и работят неуморно в посока развитие на устойчива образователна среда в България. 

img_4958

Подобни събития са прекрасна възможност за обогатяване на личностните умения, запознаване с иновативни подходи и ефективни методи за работа с младежи. През двата дни участниците имаха възможност да  споделят и обменят ценни съвети, като разглеждат разнообразни случаи от практиката на свои колеги. “Лидерската среща е и правилното място да намериш мотивация и вдъхновение. Да се почувстваш част от нещо голямо, да помагаш за реализацията на смислена кауза и да видиш още хора като теб е изключително вълнуващо.” споделиха Лидерите за преживяването. Добавиха още, че най-хубавото в Наградата за тях е вдъхновението, новите идеи, осмисленото време, инвестирано в развитието на младежите и трайните приятелства, които изграждат благодарение на участието си в програмата.

Целият екип изказва благодарности на екипа и ръководството на СУ “Димитър Благоев” гр. Свищов, които ни помогнаха с цялостната организация на събитието и за това, че се чувствахме като у дома си. Сърдечно благодарим и на Даниела Северинова, която посвети своя слънчев съботен ден на всички нас, в името на по-доброто образование, разбиране и прилагане на наученото!

А ние от екипа вече нямаме търпение и сме пълни с идеи за следващата Лидерска среща, която се надяваме да бъде още по-вдъхновяваща, полезна и незабравима!

Препоръчани статии