На 17 февруари 2014 официално Наградата бе представена в България, след  учредяването на фондация, която да я координира, развива и подкрепя.

С малък, но мотивиран екип, с големи мечти и идеи, искащи да развиват потенциала на младите хора в България, предоставяйки им възможност за личностно развитие, вдъхновение и добрия ролеви модел, от който така силно имат нужа.

Днес, 6 години по-късно, нещата не изглеждат много по-различно, много от тези мечти са сбъднати, ентусиазмът и вълненията са все по-нестихващи, церемониите зачестяват, значките също увеличават броя си. Обученията и приключенията са все повече. Често ви разказваме за хората въвлечени в Наградата – участници и Лидери, за уменията, които те са развили или продължават да развиват с програмата на Наградата. Споделяме ви за часовете, които те са посветили в името на своето личностно развитие и израстване, или в името на подкрепата и реализацията на младите хора у нас. Днес искаме да ви споделим за уменията, които ние, като екип  придобихме благодарение на Наградата. За тези 15 000 часа, които УМЕЛО оползотворяваме в Наградата.

Люба, Ива, Лили, Жени и Алекс – това сме НИЕ, малко по-голям екип от преди години, но със същите големи мечти и амбиции. Какво съУМЯХМЕ да свършим за тези 6 години и защо е важно да насърчаваме уменията? Разказвали сме ви за НЕ-тата, които сме получавали през годините, за УРОЦИТЕ, които сме научили, но днес ще погледнем от друг ъгъл – на това, което УМЕЕМ. 

Защо за уменията? Не са ли имено те възможност за успех в определена задача или начинание. Дали зависят от способността, от съзряването и от упражняването им? Има различни видове –  умения натрупани от ежедневието, индивидуални умения, технически умения или умения на базата на познания, професионални умения. Именно те ни изграждат като личности и професионалисти – адаптивни, активни и с потенциал. Те са и в основата днес да бъдем това което сме!


Люба – изпълнителен директор в Наградата УМЕЛО използва уменията си да търси и намира правилните хора, в правилния момент на правилното място, за да събере нашия екип. Освен това, тя УМЕЕ да води преговори, да открива нови подходи към предизвикателствата, да преследва дългосрочни цели, въпреки краткосрочните трудности, да не се отказва без значение, колко пъти е чула “НЕ” или “това няма как да стане”. Умее и да сплотява, понякога дори прекалено – с невероятната баница с чушки, да предизвиква, да оказва помощ и подкрепа.

Нашият филолог по английски и Национален координатор и специалист – техническа поддръжка – Ива, УМЕЛО координира участници и Лидери. Винаги отзивчива да помогне в справянето с ORB системата и всякакви други щуротии, касаещи дигиталните ни потребности. В допълнение, тя се грижи за неутрализирането на киселинността, подслаждайки ни с вкусно домашно брауни и кокосови бонбони. 

И понеже вече сме големи, на къде без Лили – регионален координатор и превъзходен графичен дизайнер. С лекота подготвя разнообразни и оригинални рекламни материали, отчети, проучвания и анализи. Благодарение на аналитичното си мислене тя превръща едни проценти в аргумент, в стимул и посока. Лили умее да се предизвиква, да бяга на дълги разстояния, да преследва цели, понякога и участници – когато има нужда от супервайзор.

А зад комуникацията и връзките с обществеността стои Жени. Тя е тази, която подготвя визии, пише публикации, монтира видеа, а понякога и счупени рекламни банери. Умее да учи бързо, да дава различна гледна точка и да е на няколко виртуални места едновременно.

И последно, но не и по важност – Алекс, нашият координатор “Приключенски пътувания”, консултант и запален привърженик на некомерсиалния туризъм. Бързо скъсява дистанцията между себе си и планински върхове, а като сертифициран фасилитатор и обучител с множество преминати курсове – и по време на обучения за Лидери, Супервайзори и Оценители.


Тъкмо 6 обиколки около слънцето по-късно си даваме сметка, че благодарение на УМЕНИЯТА, които всеки един от нас притежава и продължава да развива всъщност имаме увереността, че заедно УМЕЕМ:

  • Да развиваме младежки общности и вдъхновяващи личности! За шест години пораснахме толкова, че се превърнахме в организацията с най-голямата младежка общност у нас. С повече от 950 младежи, които преследват своите цели, развиват интересите си, подкрепят инициативи и каузи, в които вярват и задават нови ценности и примери за подражание. 
  • Да организираме тържествени церемонии и мотивиращи Лидерски срещи! Научихме се да създаваме сценарий, методологии, да експериментираме, да организираме хора и събития, да вдъхновяваме и да създаваме среда, която мотивира.
  • Да се подкрепяме и да работим в екип! Въпреки предизвикателствата УМЕЕМ да не се предаваме, да си помагаме, да бъдем екип. 
  • Да планираме и да вървим с малки стъпки! Удава ни се да преследваме целите с постоянство, упоритост и постепенно. Знаем, че зад успеха стои прецизна подготовка, добре разписана стратегия и отговорно разпределяне на задачки.
  • Да мечтаем! Да, дори това е УМЕНИЕ, защото понякога изисква смелост. Защото всичко постигнато до момента някога е било мечта с краен срок.

И тъй като не УМЕЕМ да не правим нищо и не сме привърженици на традиционните начини за отбелязване на значими организационни събития, планираме да отбележим нашия шести рожден ден с комуникационна кампания – „Един час Награда“. 

Та ако искаш да ни честитиш 6-тия рожден ден, предизвикваме теб да отделиш един час, развивайки определено умение през седмицата 17-23.02, защото дори един час, може да ни направи по-добра версия на себе си!

  • Направи кратко видео от това или няколко снимки.
  • Напиши какво правиш и защо е важно за теб. Какво ти дава?
  • Изпрати го на адрес evgenia.kovatcheva@intaward-bg.org

* С ваше разрешение ще публикуваме това в специален албум във Facebook и Instagram и ще достигнем до все повече хора в и извън семейството на Наградата с ясното послание „Един час Награда“ може да ви направи по-добра версия на себе си!

Препоръчани статии