Разкажи ни за теб, какъв човек си ти?
– Хората около мен ме описват като позитивна и усмихната. Аз самата намирам себе си за енергичен, любопитен и буден млад човек. Бих казала, че съм в постоянно търсене на нови изживявания и приключения. Може би точно това беше и причината да се “запозная” с Наградата от първо лице и тя да се превърне в толкова важна част от ученическите ми години. 

Как се промени живота ти след награждаването ти през 2018 г.?
– Коренно! В деня след награждаването ми бях в самолета, пътувайки към Великобритания, където започнах да уча и живея. До някаква степен виждам награждаването си като последния ден от “стария” ми живот. А Наградата за мен беше подготовка за това, което предстои. Вече съм студентка и стажантка в телекомуникационна компания, пътувам повече (когато няма пандемия), срещам интересни хора, уча важни уроци, продължавам да развивам себе си все повече… Всъщност, май само 2 неща не са се променили от тогава – безкрайното ми любопитство и усмивката, която не слиза от лицето ми.

Кога се включи в Наградата и защо? Кое те мотивира да го направиш?
– Бях 11 клас и нямах идея с какво се захващам. Спомням си, че учителката ми по литература (по-късно и мой лидер в Наградата) предложи да останем след часовете, за да ни разкаже за нова интересна програма за младежи. Не ми трябваше много време за да се реша – в рамките на 30 мин. бях сигурна, че ще започна дейностите по Наградата, и че директно ще скоча в дълбокото, като се захвана с ниво Злато. В началото нищо не ми беше ясно и имах десетки въпроси, но с течение на времето разбрах колко ценна е тази програма за младежите. Ако трябва да кажа каква беше мотивацията ми в самото начало, то това със сигурност беше начинът, по който моята учителка Христина Костова описа Наградата и вълнението, с което ни говореше за нея. Благодаря ви, Госпожо Костова! 

Какви бяха дейностите, които бе избралa в направленията в Наградата? 

  • Умение – усъвършенстване на Английски език;
  • Физическа активност – бягане 300 м.;
  • Доброволчество – създаване и поддържане на Facebook страница на ППМГ “Васил Левски” Смолян.

Какви качества разви чрез постигането на своите цели?
– Наградата изгражда полезни и нужни качества у всеки, който се захване с нея. Няма спор по този въпрос. Най-ценното за мен самата беше постоянството. Като любопитен човек, аз винаги съм искала да пробвам нови неща, но доста често оставях тези нови страсти недовършени. Наградата обаче ме мотивира да си поставя цели, към които да се стремя и да не се отказвам до края. Всъщност чрез нея разбрах колко е хубаво и какво чувство на удовлетворение изпитва човек, когато завърши започнатото. Три години по-късно аз все още се захващам с много и различни неща, но сега съм постоянна и докарвам всичко до край.

Какъв е ефектът от Наградата за теб?
– Аз пораснах с Наградата. Развих себе си, промених мирогледа си, срещнах чудесни хора. Беше приключение с главно “П” и ми донесе много моменти на радост и удовлетворение. На този етап най-много оценявам хората, с които Наградата ме свърза и продължава да ме свързва. Тя ми даде много и това е причината да не искам да губя връзката с нея. 

Наградата помогна ли ти в намирането на работа/кандидатстването в университет?
– Да, определено! Когато кандидатствах в University of Surrey във Великобритания, за мен беше плюс, че съм наградена. А когато започнах да уча там и се запознах с хора от цял свят, Наградата беше нещото, което ни свързва на фона на различните култура, езици, образование, вярвания и манталитет. Наградата беше моя пряк път към запознанства, които после се превърнаха в приятелства.

По-късно когато кандидатствах за работа, допълнителната информация свързана с Наградата, се оказа доста впечатляваща и интересна за работодателите и не си спомням да съм имала интервю, в което да не съм говорила за нея. Все пак тя възпитава качества, които са много ценени в работна среда – ефективно разпределяне на времето, упоритост, поставяне и постигане на SMART цели, дисциплина, постоянство, работа в екип и др. 

Опиши Наградата/преживяването си в Наградата с 1 дума.
– ПРИКЛЮЧЕНИЕ.

Препоръчани статии