“За да бъдат готови за света, младите хора е хубаво първо да го опознаят – през пътешествия, преживявания, общуване. Да го разбират и да бъдат толерантни и да приемат различията. Да умеят да отсяват всичко онова, което им е полезно, да опознават себе си и своите силни страни.” – сподели Красимира Николаева на провелата се дискусия за преподаватели,  представители на бизнеса и неправителствения сектор, с фокус върху личностното развитие и реализация на младежите на 21-ви век. Събитието бе част от инициативата „Готови за света“ на Международна награда на херцога на Единбург, състояло се на 30 септември в Русе по Програма “Знание и растеж”, реализирана от Фондация “Русе – град на свободния дух” с подкрепата на Фондация “Еконт”.

img_4751

В залата на бул. Славянски 20 присъстваха представители на образователни институции в града, които дискутираха кои са ключовите умения, които са необходими на един млад човек, за да се реализира в днешния динамичен и бързо променящ се свят. Сред гостите на събитието бяха Магдалена Миланова, учител в АЕГ “Гео Милев”; Овсана Маркарян, офис мениджър на Мусала Софт и родител; Красимира Николаева – директор на Общински младежки дом и Даниел Петров – ученик и председател на Младежки съвет в Русе.

Основен фокус на дискусията бяха предизвикателствата и добрите практики, с които се срещат бъдещите работодатели и съвременното училище, когато работят с млади и неопитни хора – как младежите са готови за света и каква е ролята на различните заинтересовани страни в този процес. Като такива, представителите на образователния сектор и учениците назоваха недостатъчно интегрираното развиване на универсални умения и знания във формалната образователна система, липсата на състезателен дух и мотивация, липсата на екипност между формалния и неформалния образователен сектор, недоверието и неприемането на нестандартното.

img_4762
В парк “Алеи Възраждане”, пред Английска езикова гимназия “Гео Милев” се състоя и Мини фестивал за младежи. В него се включиха ученици и участници в Младежкия съвет на гимназията и представители на училища, които имаха възможност да предизвикат себе си в четири основни области – развиване на умение, физическа активност, доброволческа дейност и приключенско пътуване. С помощта на вдъхновяващата Христина Попова от 500 Маркера младежите участваха в ателие по визуално писане, в което научиха нови и креативни методи за изобразяване на идеи и структуриране на информация.
Заедно с екипа на Наградата те имаха възможност да направят и симулация на методологията на програмата. Всички имаха възможност да участват във вълнуваща физическа активност, организирана в партньорство с Градоред – Маратон “Малката Виена”, която насърчава тяхната наблюдателност и стимулира любопитството им в сферата на градската история и културното наследство. Освен това, имаха възможност да предизвикат себе – разпъвайки четириместна палатка, като работят в екип и си поставят индивидуални задачи в зона “Приключенско пътуване”. Младежите доброволно се включиха в почистването на градинката пред езиковата гимназия. Защо е важно да бъдат активни, какви ползи носи доброволчеството и защо новите умения допринасят за изграждането на увереност, са само част от акцентите, върху които ще се фокусират професионалистите по време на активностите.

img_4741

Като водеща програма за личностно развитие Международната награда на херцога на Единбург работи над 60 години и помага на младежи в над 130 страни по света да развият своите лични умения и да ги направи по- подготвени за предизвикателствата на света днес.

Преди събитието изпълнителният директор на Международната награда на херцога на Единбург – България Любомира Велчева сподели, че чрез провокиране на младите хора да се включат осъзнато в извънкласни дейности се стимулира интереса им това да се превърне в редовно занимание. „Създаването на добри навици, постоянство и лични цели е от ключово значение за израстването на всяка една личност“, посочи изпълнителният директор на Наградата, допълвайки, че от организацията вярват, че чрез „Готови за света“ ще успеят да демонстрират на младежите как с малки стъпки могат да постигнат големи промени.

В края на дискусията една от ученичките сподели своя идея да организират подобна дискусия, в която да бъдат поканени различните заинтересовани страни, за да дискутират и заедно да планират едно по-добро съжителство и развитие. Даниел Петров пък сподели, че това е едно от най-интересните събития, на които е присъствал, в което не само е взел участие, а и е бил изслушван от възрастните. 


Всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепа и доверието на Общинска фондация “Русе – град на свободния дух” и Фондация “Еконт”, които дадоха възможност на младите хора, както и преподаватели, педагози и представители на бизнеса да се запознаят с ключовите умения на 21-ви век и да вземат участие в диалогът между учители-работодатели-младежи, с цел създаването на ползотворни връзки помежду и развиването на младите хора като способни личности. 

Препоръчани статии