Сега може би е малко трудно да си го представим, но в края на 2018г. подготвихме проектно предложение по програма Еразъм+, чиято основна цел беше да даде възможност на учители, работещи с младежи в рамките на Наградата, да обменят опит със свои колеги от други държави, където функционира програмата. През 2018 г. все още дори не предполагахме какви изненади ни крие 2020 г. и планирахме смело срещи на партньорите и 4 международни обучения, които да обогатят Лидерите и да им дадат инструменти, с които да са по-успешни във всички неформални инициативи, които подемат.

Заедно с колегите ни от Наградата в Литва, Чехия и Нидерландия планирахме проект с разнообразни обучения, всеки от нас да бъде домакин на обучението, в което се чувства най-силен и с най-много добри практики. Целта ни за всяко от обученията беше да е приложимо дори извън рамките на Наградата – все пак съществуват и други фантастични инициативи, които също помагат на учителите да изградят устойчиви личностни връзки с младите хора, да опознаят по-добре силните им и слабите им страни и да ги видят в една различна, неформална светлина.

За щастие успяхме да организираме всички предвидени обучения преди пандемията да ни ограничи и да дадем възможност на 61 Лидери от четирите държави да усетят духа на международното семейство на Наградата. Остана ни само финалната среща на партньорите – ситуацията тогава ни възпрепятства, самолетните ни билети останаха неизползвани и проведохме срещата си онлайн, но беше удоволствие да видим колегите си, макар и като квадратчета в Зуум.

Ние слагаме проекта в графата “успешни” – Лидерите се върнаха мотивирани и вдъхновени, някои от тях дори подеха инициативи с колегите си от други държави и изчакват удобен момент да осъществят едно вълнуващо приключенско пътуване! Снимки и кратки отзиви от всяко едно обучение можете да намерите на нашата фейсбук страница, а сега с радост ви показваме и финалният продукт от този проект, а именно – наръчник, събрал на едно място опитът на организациите и резултатите от четирите обучения. Наличен за безплатно сваляне тук.

А за нас остава да се надяваме, че съвсем скоро ще можем да осъществим и следващите си планове за подкрепа на възрастните, които правят Наградата възможна! 

Препоръчани статии