Международната награда на херцога на Единбург е преживяване, което си заслужава. Тя е начин да се предизвикаш, да се мотивираш и да се откриеш. Това е програма, която изисква малко, но дава много, програма, която ти дава право на избор във всяко направление, възможност да опознаваш и да обичаш. За мен това беше момент от живота ми, който винаги ще предизвиква усмивка на лицето и топлина.

Като участник на ниво Бронз исках да изследвам себе си и да се открия, докато опознавам света. Уменията ми бяха свързани с журналистиката, като това беше моята възможност за кариерно ориентиране, за да мога да реша дали това, с което планирам да се занимавам, е нещо, от което ще съм доволна. За мое щастие, отговорът е “да”. Срещнах се с много хора- с богат опит, със смели мечти и бурни души. Техните усмивки и сълзи от щастие, когато срещнат вдъхновение в млади личности, са това, което се появи пред мен като голям, крещящ знак, който казва „да“. И въпреки, че вече имам нужните часове, за да завърша програмата, аз се опитвам да намирам време да се доближа до света на тези хора, изпълнен с идеи, смях и интерес. С радост откривам, че срещите с тях са все така небрежни и в същото време вдъхновяващи.
Следващото направление, по което работех – физическата активност – при мен беше планински туризъм. Избрах го, защото това е мое хоби по принцип, но и защото знаех, че не му отделям нужното време. Това е занимание, което ме отпуска, което сякаш изкарва напрежението от тялото ми и пречиства ума ми, нещо, което ми помага да се докосна до земята и да бъде възможно най-близка с нея. Знаех колко добре ми влияе, но все не намирах време за него или по-точно –  за себе си. Благодарение на Наградата, всяка седмица отделях време на тази активност, което ми помогна да бъда по-постоянна и да разбера, че трябва да се занимавам с нещата, които обичам ,по-често.
Доброволчеството ми беше в Регионалната библиотека, като това беше направлението, което ми даде най-много “храна за душата”. Смятам, че това се дължи на работата ми със служителите и с посетителите на библиотеката. Занимавах се с хора на различни възрасти, с различни характери и различни интереси, събрани от греещите си погледи, желаещи да видят и научат повече, това за мен беше и топлина, и светлина в моето ежедневие.

4b0db3e4-0194-49e4-9463-92c0e67ec991
Последното направление беше приключенското пътуване. Все още не съм минала същинското, но подготовката за него събуди в мен интерес, благодарение на който чакам с нетърпение истинското приключение. Групата, с която бях на подготовка, беше съставена от колоритни и любопитни личности, чиито характери са такива, че будят желание и мотивация, и енергията на групата е на високо ниво. Дори планирането беше интересно, защото както всеки един друг момент с тези хора, то беше изпълнено с продуктивност, обединена със смях до образуване на сълзи в очите. Въпреки че успяхме да се загубим, духът ни не падна и за секунда, песните не спряха и усмивките не слязоха от лицата ни. Точно заради тази позитивна енергия и желанието да бъдем най-добрата версия на себе си, успяхме да се ориентираме, да намерим правилния път и да стигнем до мястото на лагера почти навреме.

 
Наградата изискваше от мен концентрация, увереност и мотивация, именно това беше предизвикателство за мен, тъй като благодарение на нея осъзнах, че невинаги успявам да достигна нужните нива на тези аспекти, осъзнах, че не мога да бъда подготвена за всичко на сто процента. И това просветление е най-ценното, до което съм стигала, защото разбрах, че не е нужно да си перфектен, стига да даваш всичко, на което си способен в дадения момент. Аз бях способна на много, аз съм способна, вие също сте. Намерих това, което обичам, видях, че комуникацията, търпението и любовта успяват да образуват магическа пръчица, която превръща сивите дни, в такива, които са украсени с най-ярките цветове. Препоръчвам на всеки млад човек с интерес към живота, към себе си и към другите да стане част от това приключение, за което винаги ще разказвам с усмивка и топлина.

До 20 май 2019г. училища и организации от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България в пролетната кампания – “Бъди вдъхновяващо училище!”.
За да кандидатствате и да станете част от семейството на Наградата, попълнете кратката регистрационна форма!
#ВдъхновенЛиСи?

Препоръчани статии