“Наградата ме научи, че ключът за успеха е в малките ежедневни навици.” – споделя Евелина Димитрова, възпитаничка на СУ „Христо Ботев”, с. Галиче. През 2017г. започва участието си в Международната награда на херцога на Единбург – България. Тя е част от 39 младежи, които в рамките на 6 месеца с воля и постоянство постигнаха целите си на ниво Бронз на Международната награда на херцога на Единбург! Те ще бъдат отличени на официална церемония в град Плевен на 11 септември 2020г. от 14:30ч. в Художествена галерия „Илия Бешков“.

Специалното събитие, което се провежда в град Плевен за пръв път, ще отбележи личните постижения на възпитаниците на ПГТ “Алеко Константинов” – Плевен, СУ “Димитър Благоев” – Свищов и лицензирания оператор на международната младежка програма Община Козлодуй.

dsc_5458

Силни, вдъхновени и отдадени, младите хора днес използват сегашните предизвикателства, за да създават нови възможности. Рамката на Наградата насърчава развиването на универсални умения и характеристики, необходими за навигирането на промяната и за изграждането на навици, които ще подготвят младежите за живота, за работа и за конструктивната им роля в обществото. Глобалната структурирана програма за неформално образование и обучение предизвиква младежите да мечтаят смело, да празнуват своите постижения и да променят света около тях. Младежите сами поставят лични и предизвикателни цели в четирите основни направления – развиване на умения, активна физическа дейности, добороволчество и приключение в природата. С помощта на опитен възрастен в ролята на техен ролеви модел и наставник (Лидер), те предизвикват себе си, откривайки своята цел, страст и място в света.

За да постигнат ниво Бронз в програмата, младежите изучаваха астрономия, развиваха фотографските си умения, практикуваха зъботехника, изучаваха латинския език, украсяваха сладкиши по различен начин или пък предизвикваха кулинарните си способности.

Карате, фолклорни танци, бягане на дълги разстояния, баскетбол, йога са само част от заниманията, в които младежите участваха, за да поддържат физическата си форма.

Участниците в Наградата са ангажирани и активно участваха и в разнообразни доброволчески дейности – помощ в регионалната или училищната библиотека; доброволчество в отдел „Държавен архив” – град Плевен, посещение в център за настаняване от семеен тип за деца, подкрепа на възрастни хора, разчистване и обособяване на екопътека в Свищовския район.

“Наградата е уникален инструмент за насърчаване на активността при младежите, защото им дава увереността, че могат да се справят с предизвикателствата. Помага им да изградят ключови умения, което повишава конкурентоспособността, увереността и креативността им, да развият емпатия и да се запознаят с доброволчеството, което е възможност активно да участват в промяната на взаимоотношенията, средата и общността. Подкрепата е важна за всеки човек на всеки етап от живота му. Особено при младежите, за да могат да повярват в себе си, в собствените си сили и възможности. Това им помага да се придвижват напред, да постигат добри резултати и да бъдат вдъхновители.” – споделя Валентина Василева, Лидер в програмата от Община Козлодуй.

С церемонията по награждаване на младежите, постигнали ниво Бронз в програмата ще отпразнуваме успехите им, усилията, които полагат за изграждането на един по-добър свят и положителните стъпки, които предприемат във време, в което светът има нужда от тях повече от всякога!


До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства в конкурса “Готови за света!” и да стане лицензиран оператор в Международната награда на херцога на Единбург – България чрез попълване на онлайн форма. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация.

Ако искате вашите ученици да са готови за “новия” свят, пълен с неизвестности, предизвикателства и нови възможности, то Наградата е инструментът, който може да ви помогне в това!

Препоръчани статии