На 09 септември 2020 г. в Britanica Park School бяха отличени 30 младежи, постигнали бронзово ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България. Лин Чарлз, заместник-посланик на Великобритания у нас, и Любомира Велчева, изпълнителен директор на Наградата в България, лично връчиха значки и сертификати на младежите, които през последните шест месеца са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения.

“Сигурно се питате дали аз самата съм била участник в Наградата. За съжаление отговорът е “не”. Бях част от друга младежка организация, но когато аз бях на вашата възраст, Наградата бе програма само за частни училища. Радвам се, че днес тя е достъпна за все повече млади хора и работи успешно в много различни организации, а и в цели 130 държави по света. Днес повече от всякога младите хора имат нужда от програма, която да им дава структура, цел и посока за развитие. Днес повече от всякога Наградата дава свобода, изгражда дисциплина и желание и стремеж за развитие. Качества, които силно вярвам,че ще ви помагат както в професионален, така и в личен план. Поздравявам ви искрено за успехите и постигнатите цели. Вярвам, че те са важни за вашето израстване и се надявам да ви видя на следваща церемония, където да получите и вашите сребърни и златни значки. Искам да благодаря и на вашите учители, лидери, родители и директори, които са били до вас в това преживяване и които вярват и ще ви подкрепят и занапред. Благодаря ви, че съм част от този много специален ден!” – заяви НП Лин Чарлз, заместник-посланик на Великобритания у нас в обръщението си към младежите.

Водещи на официалното събитие бяха Кайа Титева и Никол Белобрадова – ученици в Britanica Park School в София.

Микаела Иванова, ученичка в 125 СУ “Боян Пенев” сподели какво е Наградата за нея. Научава за програмата от своя лидер – Жанета Рачева, дългогодишен преподавател по биология. “Наградата ни учи да се предизвикваме ежедневно, да изпробваме нови неща, да се учим от грешките и да не спираме да се предизвикваме. Именно заради това, започвайки ниво Бронз аз реших да пробвам нещо различно, което до момента никога не съм правила. Неща, които ще ме предизвикат и ще ме променят изцяло.” – споделя Микаела. Като част от нейните предизвикателства в Наградата тя решава да участва в реализирането на национална кампания за осиновяване на книга. Занимава се със съставянето на хореография по зумба и намира контакт с първата си учителка, за да събуди стремежа, любопитството и обичта към приказките на 30 малки човечета. “Това нямаше да се случи без моя Лидер. Скачайки в дълбокото, аз научих много – припомних си от къде съм тръгнала, къде искам да стигна. По пътя срещнах много млади и амбициозни хора. И макар и странно, значките и сертификатите не са най-важното. Най-ценно е да развием духа и личността си, защото другото е само материално. Нямаше да стигна до тук без подкрепата на моя Лидер.” – благодари на своята учителка Микаела по време на речта си.

Освен поводът за днешното събитие – младите хора, които си поставят цели, вярват в уменията и възможностите си, а през изминалата година с постоянство и упоритост постигнаха Бронзово ниво, отбелязваме и усилията и стремежа на тези, които “навигират” младежите по време на тяхното пътуване. Жанета Рачева – Лидер в програмата и заместник-директор на 125 СУ “Боян Пенев” в гр. София разказа: “Като лидер в програмата, се налага да съчетавам всичките си знания и умения като учител, заместник-директор и да се държа като майка със моите деца. С тях влизаме в едни много по-различни отношения, много по-лични. С  мен те споделят мечтите си, желанията да опитат нещо ново, а моята работа е да ги насърчавам, да ги предизвиквам.”

Сред отличените младежи на събитието ще взеха участие и възпитаници на СУ “Д-р Петър Берон” – Костинброд, ПГЕА – София, Сдружение “Ти Водиш”, ПЧМГ – София, British School of Sofia, 125 СУ “Боян Пенев” – София, 157 ГИЧЕ “Сесар Вайехо” – София, Американски колеж в София, ЧСУ “Рьорих”- София, ОУ “Васил Левски” – Разград.

Събитието събра младежи, учители, директори, родители и приятели и посланици на Наградата. Във въздуха витаеше енергия и вълнение, а екипът на Наградата бе така щастлив да види всички тези хора, събрани на едно място в името на една единствена кауза – развитие и подкрепа на младите хора у нас!

Ако искате вашeто училище да обогати учебна си програма, като подкрепя своите ученици да бъдат готови за “новия” свят, пълен с неизвестности, предизвикателства и нови възможности, то Наградата е инструментът, който може да ви помогне в това.

До 30.09.2020 всяко училище в България има възможност да кандидатства в конкурса “Готови за света!” и да стане лицензиран оператор в Международната награда на херцога на Единбург – България чрез попълване на онлайн форма. След разглеждане на кандидатурите, одобрените училища преминават процедура по лицензиране, а техни учители и служители – обучителен курс за Лидери в Наградата, за да прилагат програмата в рамките на тяхната организация. Препоръчани статии