Аз съм Даниел Георгиев от Оряхово и съм почти на 18 години. Преди 3 години с мои приятели решихме да се включим в Наградата. Аз започнах програма от ниво Бронз, а в моментът съм към края на моето сребърно ниво.  Ще ти разкажа за моите причини да се включа в Наградата.

Програмата ни спечели с възможността за вълнуващо приключение и ценния опит, който ще придобием, когато напуснем добре познатата за нас комфортна зона. Когато трябваше да избираме различни активности в направленията постъпих чисто емоционално и избрах дейности, които винаги съм искал да правя, но или съм се притеснявал, или не съм имал подходяща възможност.

В направление Умения си помислих, че мога да се занимавам с бизнес и затова си казах, че и без друго това ме очаква след като навърша 18 години, по-добре да започна от сега. Поставих си цел – да развивам моите управленски и лидерски умения, както и да се запозная със стратегическото планиране в сферата на търговията.  Започнах да посещавам фирма ЕТ “Ангел Съловски”. В началото менторът ми ме запозна с дейността на фирмата и някои особености на предприемачеството. Съставихме план за съвместната ни работа и ефективното усвояване на различни търговски умения. Щастлив съм, че от фирмата ми предоставиха възможност да обслужвам клиенти. Имах желание да напредна бързо и следващите ми посещения в направление Умения за управление и развитие на бизнеса да допринесат за развитието на познанията ми в сферата на търговията. Запознах се с артикулите и строго определеното им място в магазина. Менторът ми обърна внимание на подредбата на стоката и колко е важно всеки артикул да има определено място и продавач – консултантът добре да го знае. По-късно ми се наложи да приложа знанието си за мястото на стоки при обслужването на клиенти.

С времето започнах доста по-уверено да  упражнявам придобитите комуникационни умения с клиентите. Разбрах колко е важно да си любезен и учтив, за да могат да се върнат отново в магазина. При посещението ми в ЕТ “Ангел Съловски” една от най-интересните теми за мен беше “Цени и ценообразуване”. Научих, че цената е продажната стойност на продуктите, а стойността за клиента е значението, което продуктът има за него и готовността му за покупка. Разликата между себестойността и цената е това, което дава печалба. Научих се и как да организирам правилно работното си място, като най-ефективно и рационално да се използва неговата площ. Помогнах да направим освежителен ремонт на магазина. Щастлив съм, защото успях да постигна целта си. Ще продължа и занапред да посещавам магазина, защото ми е приятно да упражнявам това мое умение. Попаднах на много добър ментор, който винаги, до последния ден беше на разположение.

В направление Доброволчество исках да помогна на обществото по някакъв начин и това ме доведе до ЦПЛР-ОДК-то.  Запознах се с колектива и дейността на ОДК “Людмила Живкова”. Взех участие в боядисването на фоайето в сградата на комплекса. Доволен съм, че дадох своя принос за пролетното освежаване на ОДК “Людмила Живкова” в град Оряхово. Помогнах в подготовката и организационния процес на изложба с картини на децата от кръжока. Изработихме сувенири за Великден, помагах за дизайна в обявите за празника Гергьовден, както и за набиране на текста, лепенето и тяхното разнасяне. Участвах в написването на сценария за 60 юбилей на ОДК “Л. Живкова” и имах удоволствието да се изявя като водещ на юбилейния концерт. Включих се в подготовката за репетиция на младежки духов оркестър. Направих правилен избор с това, доброволчеството ми да бъде в Общински Детски Комплекс – гр. Оряхово. Мисля че през времето, което бях там съм станал по-уравновесен и емпатичен или поне го вярвам, а и ако наистина вярваме силно в нещо, то ще се превърне в реалност.

Физическата ми активност е бадминтон – владеех го и преди, но исках да продължа да се усъвършенствам още. Менторът ми ме запозна с някои нови техники и основните познания свързани с този спорт.

Категорично мога да кажа, че ефектът от Наградата за мен е само и единствено положителен – не само, че придобих нови умения и се усавършенствах, но и намерих нови приятели и преоткрих връзки – стари, които се заздравиха още повече. Затова смятам, че Наградата е полезна за нас и няма защо да се колебаеш, защото в моят случай надхвърли очакванията ми и продължава да ми е приятно, когато някой ме попита за Наградата или се сетя за нея!


###

До 20 май 2019г. училища от цялата страна могат да кандидатстват и да получат лиценз към Международната награда на херцога на Единбург – България (накратко Наградата) в пролетната кампания на Наградата – “Бъди вдъхновяващо училище!”.

Придобивайки лиценз за независим оператор на престижната международна програма, училищата ще получат достъп до изпитаната методология на Наградата, която развива лидерски умения чрез неформално образование. Програмата дава добавена стойност на образователния процес, като сертифицира всички знания и умения, придобити в извънкласните дейности и утвърждава училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. В основата на програмата стои развитието на лидерски умения у младите хора,  с цел постигане на по-устойчиво развитие на образователната система и позитивна среда за реализация.

Всяко училище и организация в България има възможност да заяви желанието си да стане независим оператор в Наградата чрез попълване на онлайн форма тук

Препоръчани статии