С приветстването на 2021 година Наградата в България посреща една от първите си големи промени за своя 7 годишен път. Нашият изпълнителен директор – Любомира Велчева взе решение да се оттегли от поста си, след успешните и изграждащи години в организацията от самото начало на създаването ѝ. Тя предава позицията в ръцете на регионалния координатор на Наградата за Източна България –  Лилия Харизанова.

Любомира Велчева е назначена като изпълнителен директор на Международната награда на херцога на Единбург – България през 2013 година, когато програмата е учредена у нас. С огромен заряд, визионерство и опит в подбора и изграждането на процеси към днешна дата Любa успява да изгради организацията като една от най-големите и устойчиви младежки програми у нас. В резултат на упоритостта, постоянството и мотивацията ѝ днес повече от 1000 младежи развиват своя потенциал в над 26 града в страната. 

Като изпълнителен директор на Наградата Любомира Велчева успява да изгради оперативната дейност на организацията, да подбере екип, да координира разрастването на програмата и участва в осигуряването на финансовите ресурси нужни за това. Реализира 11 церемонии по награждаване, защото вярва в успехите и потенциала на младите хора и разпознаването на постиженията им, успява да създаде устойчиви партньорства както с държавни институции, така и с редица училища, неправителствени организации и представителства на Наградата в чужбина. Тя вярва, че Наградата може да възпита желанието на младите хора да се самоусъвършенстват и да помагат на другите, да бъдат доброволци и не на последно място да носят лична отговорност за собственото си развитие.

“Вместо да се чудим и да се тревожим от неизвестността, имаме прекрасната възможност да сме част от нея. Да сме по-добрата версия на себе си и да не се притесняваме да се променяме и развиваме. Днес повече от всякога светът има нужда от уверени, целенасочени и устремени млади хора – с цел, посока и вдъхновение. Светът има нужда от съпричастност, грижа и добротворчество. Има нужда да бъдe преоткрит, заобичан и живян. 

Казват, че уменията на 21 век са: това да си гъвкав и лесно адаптивен, да си уверен и да не се страхуваш да опитваш нови неща, да си емпатичен и да можеш да разбираш другите около теб, да учиш и да се развиваш постоянно.”

– заяви Любомира Велчева  в последното си обръщение към младежи, по време на церемония по награждаване в Плевен. 

От името на целия екип на Наградата бихме искали да изкажем най-искрената си благодарност към Любомира – която олицетворява модела на добрия Лидер, приятел и съветник. Благодарение на нейната отдаденост, умението ѝ да вдъхновява и мотивира и премерената ѝ смелост Международната награда на херцога на Единбург – България е пример за организация отговаряща на международните стандарти, за въвеждането на иновации и създаването на добавена стойност за участниците и доброволците в нея. Безспорно личният пример на Любомира е от ключово значение за тази история на успех, развитие, израстване и изграждане на екип! Радваме се, че решението на Любомира Велчева да се оттегли от поста си не е причина да прекъснем съвместното си приключение, защото тя става член на Почетния тръст на Фондацията у нас.

За нас е удоволствие да приветстваме и Лилия Харизанова за новата вълнуваща стъпка в кариерата ѝ. Тя става част от екипа на Фондацията пред 2016 г., като заема позицията Регионален Координатор на Международната наградата на херцога на Единбург за гр. Варна и региона. През последните 10 години трупа широкоспектърен опит в НПО сектора. През 2014 г. става един от основните двигатели на Социалната чайна в гр. Варна, по-късно и управител на социалното предприятие. Работи по множество местни и международни проекти със социална насоченост, включване на деца и младежи от уязвими групи, превенция на рисково поведение сред млади момичета, настанени в институции.

Благодарение на професионализма, с който подхожда към всеки детайл, своята дисциплинираност и желание за развитие Лилия успява да развие и управлява устойчива и работеща дейност по програмата във Варна. 

Щастливи сме, че Лилия Харизанова ще поеме ръководството на Фондацията занапред. Сигурни сме, че нейната находчивост, креативност и амбиция ще ни донесат успех и ще продължаваме заедно да пишем историята на Наградата! 

Препоръчани статии