Ако можехте да изпратите писмо до по-малкото си аз, какво бихте казали? Тук Джон Мей, Генералният секретар на Международната фондация на Наградата прави точно това.

 

Скъпи Джони,

Знам, че не обичаш да те наричат така, но ти все пак си по-малко ми аз. Сега си на 14 години. Аз съм 40 години по-голям. Пиша това писмо, защото мой колега  предложи да ти дам някои съвети, които да ти помогнат да станеш #WORLDREADY.

(Това не е правописна грешка. През 2018 пишем някои думи с нещо, наречено “хаштаг”. Не съм сигурен, че наистина мога да си обясня защо. Има някои неща, които просто може да се наложи да почакаш, за да откриеш сам.)

Знам, че няма да обърнеш много внимание на това, което пиша. Не ти харесва да получаваш напътствия от възрастни. Това е черта, която ще остане с теб, страхувам се.

И така …

Вярвай в себе си. Знам, че в момента си изпълнен със съмнения. Трудно ти е да разбереш кой си и какъв човек би искал да бъдеш. Нашата майка често цитира Полоний в Хамлет: “Бъди на себе си във всичко верен и както ден след нощ, от туй ще следва, че няма никога да се окажеш неверен и към другите.” Това е добър съвет. Без значение, че Полоний е бил стар досадник.

Давай всичко от себе си. Във всеки момент избирай да правиш това, което обичаш и се постарай да го направиш по най-добрия начин. Не се отказвай, когато нещата станат предизвикателни. Да умееш да се придържаш към нещо е ценно качество.

Уважавай другите хора. Опитай да се придържаш към златното правило на всички велики религии в света – “постъпвай с другите така, както би искал да се държат с теб”, а също и леко изменената сентенция, “постъпвай с останалите така, както те биха искали да постъпваш с тях.”

Бъди справедлив и честен във всичките си отношения. Прави правилното нещо. Дори когато другите не го правят.

Противопоставяй се на насилниците.

Наслаждавай се на пътуването. Животът не е състезание. Ще имаш възможност да изпиташ някои невероятни неща. Не бъди твърде нетърпелив да преминеш към следващата възможност, преди да си се възползвал максимално от това, което правиш сега.

Един ден, този слънцезащитен крем с фактор 15, който не харесваш толкова много, ще се приема за невъзможно слаб. Когато Фактор 50 стане достъпен, започни да го използваш.

Помагай на други хора.

Не прави твърде много планове. Почти всичко, което си струва да вършиш, ще се случи случайно – и когато най-малко го очакваш.

Продължавай да свириш на китара.

Ще пораснеш. Не ти харесва, че си по-дребен и не толкова зрял, колкото твоите приятели в момента. Нека те успокоя. Ти ще бъдеш точно толкова висок, колкото и те когато сте на 17. И гласът ти ще се промени.

Не се притеснявай за взаимоотношенията. Ако те работят – работят, ако не – не. Тази първа целувка ще се случи. По-рано, отколкото си мислиш.

Учи здраво. Но прави и други неща. Това, което се случва в класната стая, е само половината от историята.

Тичай. Знам, че крос-кънтри бягането не е популярен спорт в училище и приятелите ти не разбират защо ти харесва толкова много. Не ги оставяй да сломят духът ти.

Пътувай. Помниш ли вълнението от пристигането във Франция, когато беше на 10 години и всичко, което научи? Представи си какво би могъл да научиш, ако можеше да пътуваш по целия свят.

Бъди подготвен да промениш живота си. Може да не станеш актьор. Просто казвам.

Поемай рискове. Но ги премисляй добре.

Завърши своето бронзово ниво на  Наградата. След това продължавай и постигни и  своето Сребро. И тогава своето Злато. Участието ти  в Наградата ще ти помогне да приложиш онова, за което ти писах, и да изградиш навици, които ще ти осигурят за цял живот. (И между другото, Наградата може да играе много по-голяма роля в живота ти, отколкото очакваш.)

Последен съвет: На 12 декември 1980 г. убеди майка и татко да купят толкова акции, колкото могат да си позволят в компания, наречена “Apple”. Бъди #WORLDREADY.

С много обич,

Джон

Препоръчани статии